Leipzig

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Ga naar: navigatie, zoeken
Wapen Kaart
Wapen van Leipzig Leipzih in Duitsland
Basisgegevens
Deelstaat: Vlag Duitse deelstaat Saksen Saksen
Regierungsbezirk: Leipzig
District: Kreisfreie Stadt
Oppervlakte: 297,60 km²
Inwoners: 506.000 (2006)
Bevolkingsdichtheid: 1682 inw./km²
Website: www.leipzig.de
Bundesverwaltungsgericht
Bundesverwaltungsgericht
Hauptbahnhof
Hauptbahnhof
Nieuwe Raadhuis
Nieuwe Raadhuis
Nikolaaskerk
Nikolaaskerk
Thomaskirche, de kerk van Johann Sebastian Bach
Thomaskirche, de kerk van Johann Sebastian Bach
Völkerschlachtdenkmal
Völkerschlachtdenkmal
Nicolaaskerk 18e eeuw
Nicolaaskerk 18e eeuw

Leipzig is een stad in Duitsland gelegen aan de Pleiße. Ze is na Berlijn de grootste stad van het voormalige Oost-Duitsland.

De stad, waarvan de naam afkomstig is van het oud-Sorbische Lipsk (plaats bij de linden), werd voor het eerst, als burcht, genoemd in 1015. Als stichtingsdatum geldt het jaar 1165, toen de stad stadsrechten en marktrecht kreeg. Het is vanouds een belangrijke handelsstad. Na de stichting van de universiteit in 1409 werd de stad een centrum van de boekdrukkunst.

In Leipizg hebben tal van beroemde componisten gewoond, gestudeerd en gewerkt: Georg Philipp Telemann van 1701 tot 1706; Johann Sebastian Bach van 1723 tot 1750; Richard Wagner tot 1833; Felix Mendelssohn-Bartholdy van 1835 tot 1847; Robert Schumann met zijn vrouw Clara Wieck tot 1844; Edvard Grieg van 1858 tot 1862.

In 1813 vond bij Leipzig de Volkerenslag plaats, waarbij Napoleon werd verslagen door een gecombineerd leger van onder meer Rusland, Oostenrijk en Pruisen. Een eeuw later, in 1913, werd ter gelegenheid van deze slag het 91 meter hoge Völkerschlachtdenkmal opgericht.

De eerste lange-afstandsspoorbaan in Duitsland liep tussen Leipzig en Dresden. Door de industrialisatie in de negentiende eeuw groeide Leipzig sterk. Het hoogste inwoneraantal van 750.000 had Leipzig rond de Tweede Wereldoorlog; het was toen qua grootte de vijfde stad van Duitsland. Na de Tweede Wereldoorlog namen het inwoneraantal en het belang van Leipzig af.

Leipzig is ook een belangrijk centrum voor uitgeverijen en de daaraan verwante industrie. Ook de Duitse nationale bibliotheek is in Leipzig gevestigd. Met de bouw van een nieuw beursterrein hoopt de Leipziger Messe weer aan belang te herwinnen. De stad is ook bekend doordat Wilhelm Wundt er een laboratorium vestigde waar, met behulp van instrumenten die oorspronkelijk voor de fysica bedoeld waren, onderzoeken werden gedaan naar psychologische fenomenen. Dit was na Harvard de eerste plaats waar dergelijk onderzoek werd uitgevoerd.

Inhoud

[bewerk] Sport

Samen met Rostock was Leipzig kandidaat om de Olympische Spelen van 2012 te organiseren, maar het lukte de steden niet om bij de laatste groep genomineerden te komen.

[bewerk] Bezienswaardigheden

[bewerk] Geboren in Leipzig

[bewerk] Externe link

[bewerk] Stedenband

[bewerk] Externe links

Wikimedia Commons Meer afbeeldingen die bij dit onderwerp horen zijn te vinden op de pagina Leipzig op Wikimedia Commons.


{{{afb_links}}} Districten en stadsdistricten in Saksen Vlag van Saksen {{{afb_groot}}}

Annaberg - Aue-Schwarzenberg - Bautzen - Chemnitz (stad) - Chemnitzer Land - Delitzsch - Döbeln - Dresden (stad) - Freiberg - Görlitz (stad) - Hoyerswerda (stad) - Kamenz - Leipzig (stad) - Leipziger Land - Löbau-Zittau - Meißen - Mittlerer Erzgebirgskreis - Mittweida - Muldentalkreis - Niederschlesischer Oberlausitzkreis - Plauen (stad) - Riesa-Großenhain - Sächsische Schweiz - Stollberg - Torgau-Oschatz - Vogtlandkreis - Weißeritzkreis - Zwickau (stad) - Zwickauer Land

51° 20′ N, 12° 23′ O

 
Persoonlijke instellingen